På tur til....

Lindesnes Fyr / The Lighthouse / Der Leuchtturm...For en herlig helg det har vært, med mange mange nye gode minner og er det en ting som er viktig så er det nettopp det å skape minner.
Minner som varer livet ut, både store og små...

Fredag ettermiddag tok min kjære og meg bilen fatt på en liten kjøretur.
Vi havnet på Lindesnes en god times kjøring fra vårt bosted.
Det var herlig temperatur ute og det ble foreviget en del minner på "minnebrikka"....

Her kommer et bilderas men først litt fakta om Lindesnes fyr:

Norges første fyr
27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent på Lindesnes.
Det besto av 30 talglys som brant i toppen av et treetasjes tårn. Selv om de ble erstattet med et kullbluss samme høst, førte stadige klager fra de sjøfarende til at kongen ga ordre om at fyret skulle slukkes etter bare noen måneders drift. Først i 1725 ble fyrdriften gjenopptatt. Det ble da bestemt at det skulle være to lys ved Lindesnes, for å unngå forveksling med fyret på Skagens Odde! Fram til 1844 var det  kullblussfyr både på Neset og på Markøy, 4 km mot nordvest.


350 år...
Mellom de første blafrende talglys og dagens halogenlamper ligger 350 års norsk fyrhistorie. 
I løpet av denne perioden har de fleste fyrtekniske løsninger vært representert på Lindesnes: Åpne og lukkede kullbluss, oljelamper, gassbrennere og elektriske lamper.I 1854 ble linseapparatet installert  et system av glasslinser som roterte langsomt rundt lyskilden og fikk konsentrerte lysbunter til å feie over horisonten. Det 4 tonn tunge linseapparatet ble dreiet rundt av et urverk trukket av tunge lodd.
Loddene måtte trekkes opp med handmakt flere ganger om dagen. I 1915 ble linseapparatet flyttet over i et nytt støpejernstårn, hvor det fortsatt er i bruk. I dag dreies linsen rundt av en elektrisk motor. Når mørket faller på, tennes det 1000 watt sterke halogenlyset automatisk og fyret møter de sjøfarende med det spesielle lyssignalet som kjennetegner Lindesnes: Et kraftig blink hvert 20. sekund, med et svakere fast lys som «bakgrunn».


Fyrstasjonen i dag
Bygninger og anlegg på Lindesnes er stort sett bevart slik fyrstasjonen var på begynnelsen av 1900-tallet. Den gang levde tre familier med barn og husdyr sine fredelige liv på fyrområdet. I dag er det rundt 70 000 mennesker som besøker fyret hvert år. Tåkeluren er for lengst nedlagt som hjelpemiddel for de sjøfarende, men brukes stadig til øredøvende demonstrasjoner for publikum. 
Fyrstasjonen lever videre, både som navigasjonshjelpemiddel og kulturminne. I dag er Lindesnes fyr også fyrmuseum med utstillinger, film og fortellinger om et langt liv i sjøfartens tjeneste. Fyrmuseet er også sentralt i etatsmuseet for Kystverket : Kystverkmusea 

Tusenårssted og fyrmuseum
I år 2000 ble Lindesnes fyr valgt som Vest-Agder fylkeskommunes tusenårssted, og det ble bygget et publikumsbygg inne i fjellet under fyrstasjonen. Her er det rom for film og forestillinger, utstillinger, kafé og møterom, og stedet har siden åpningen i 2004 vært flittig brukt til konserter, konferanser og møter  men først og fremst som en del av tilbudet til fyrmuseets mange besøkende. Blant de besøkende finner vi både turister og folk fra nærmiljøet, men morsomst er det kanskje med de 2 - 3000 skoleelevene som i vintermånedene besøker fyret som ledd i den "Den kulturelle skolesekken".Selv om det er værhardt på Lindesnes så blomster det...
Båtene blir små på det store hav....


"Kullblussfyr"

Bobilene er overalt..
Her har de "campet" på parkeringsplassen på Lindesnes.

Fyret..

"The big Ocean..."


Fyrvokterbolig...Lindesnes er en flott plass og med en nydelig utsikt utover horisonten,
det anbefales å legge turen ut hit vist du befinner deg på Sørlandet en gang!!

Lørdag bar det ut på Loppis og auksjon. Mine loppekupp får du se i neste innlegg...

Nå står middagen for tur. Ha en fin Mandag :)


Kommentarer

 1. Litt av en billedkavalkade du viser oss. Det er virkelig flott ved Lindesnes fyr. Historie formidler du også til oss.

  At ikke dere tok en tur til Norkapp med det samme. Så av skiltet at de viste retningen og hvor langt......

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 2. Heihei!

  Så flotte bilder du tar! ;) Litt ekstra gøy og se når det er fra nærområdet. Flotte bilder fra Mosters hus også! Har blitt noen besøk til den butikken.

  Den var en morro auksjon! Syntes det var masse flott. Selv om jeg gjerne kunne plukket vekk en god time med "skrot" som ble auksjonert bort. Men det er jo litt av spenninga det også, veente på godsakene :)

  Kjekt at du fant veien inn til meg, slik at jeg fant deg også!

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder fra Lindesnes. Jeg var der i påske og hadde en flott tur.

  Ha en fortsatt fin sommer.

  klem fra marilyn

  SvarSlett
 4. Hei♥

  Oj!Så spennande tur!
  Dette hadde eg og virkelig kunna tenkt meg!
  NYDELEGE bilder♥

  Eg er så overvelda over slike fine ord frå deg♥
  Blir heilt rørt!
  TUSEN ♥ TAKK!

  Ønskar deg ein kjekke tysdag med håp om fint sommarver♥

  Klem frå Astrid:)

  SvarSlett
 5. Jeg har også vært der, nydelig sted - men det blåser med stor B...Koselig at du har lagt deg til på facebooksiden min også! =)

  SvarSlett
 6. Hei på deg.

  Så flott blogg og bilder du har. Og for ikke å snakke om et nydelig hjem. ;o)

  Takk for at du la deg til som følger hos meg. Kjekt at du fant meg så jeg fant deg. hehe

  Ha en superduper dag.

  Klem Simone ;o)))

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok deg tid og la igjen en hilsen til meg =)

Populære innlegg