Obs ! FARLIG !

Hei !

I dag velger jeg å sette et OBS signal og FARLIG signal i blogg posten. Min mann og meg har jobbet med kjemikalier og det var rene kjemi timen.
Vi har (av) lutet gamle dører. Som dere alle vet så har målet mitt vært å bevare deler av husets gamle historie, litt i vært rom.
De gamle dørene i huset har blitt gjenbrukt etter beste evne. Fargene på de derimot var ikke særlig oppkvikkende så dette måtte gjøres noe med. Kunne selvfølgelig bare malt de men det ønsket ikke jeg....jeg hadde en plan. Fjerne maling og ta frem treet.
Fjerning av maling inni huset har vi styrt mye med å prøvd forskjellige metoder, ikke like enkelt !
Dørene kunne vi ta ut i den frie natur og da var det mulighet for sterke saker. Vi har to dører som vi foreløpig har behandlet. Disse tok vi med hjem og jobbet med hjemme.
Vi har brukt den gamle metoden med luting. Til luting bruker man Kautisk Soda. Selve blandings forholdene ønsker jeg ikke å dele her på bloggen for den står bak på Kautisk soda pakningen. Det er veldig sterke saker og jeg må virkelig påpeke at det MÅ brukes BRILLER OG HANSKER under denne prosessen.  Får man noe av dette på huden så får man et brann sår. Vi fikk begge to en liten prikk vær i panna og det svidde og etterlot seg et lite brannsår. Vi brukte også tykke gummihansker. Denne metoden er meget effektiv, det skal sies. Vi lot oss imponere av effekten og hvordan blandingen jobbet seg inn i malingen. Denne blandingen funker best på oljebaserte malinger.
Bruk en bøtte som er solid og ikke "etser" 😄


 Blandingen påføres med en kost og man ser straks at den gulner og begynner å arbeide seg inn i malingen. Rett og slett fasinerende når man aldri har gjort dette før. Smør på et godt lag.
Vi lot døren stå et time eller to før vi fortsatte prosessen.


Så var det klart for skraping. Vi skrapte med små planke biter fra noe kapp vi hadde liggende. Det er noe graps og man må ha god tolmodighet.


Blandingen skrapes av og etterpå spyles døren med vann og skrubbes. Ha ikke for stort trykk på vannet. Fukt inn døren med vann og bruk en oppvask børst og skrubbe. Malingen løsner og døren spyles ren for gørra. Denne prosessen fortsettes helt til ønsket resultat er oppnådd.  Det er ikke gjort i en prosess.


Neste side :


Vi fjernet nesten all maling. Noe er beholdt for å fremheve litt den lute prosessen den har vært igjennom. Det er utrolig kult med en dør som har litt malings rester av gammel historie.  Når gangen vår i huset blir ferdig en gang i vinter så vil dere skjønne hva jeg mener, bare vent å se 👍🏻 Planen er i orden 😄  Resultatet på dørene ser du på bildet under ! Kult eller ???? Det er veldig viktig at dørene nøytraliserers etter endt lute behandling. Dette gjøres med eddik 30 % ( jeg brukte 35 % ) blandet med vann. Dett trenger inn i treet og stopper lute prosessen. 

Man lærer så lenge man lever og en erfaring rikere er aldri feil !

Ha en fin dag med sol og sommer i September, Fantastisk ☀️

-Mona ❤︎

Kommentarer

Populære innlegg